DyssePodden

Sök
Stäng denna sökruta.

42: Hur förbereder man sig inför gymnasiet och fortsatta studier, när man har dyslexi?

\\
Avsnitt 42: Hur förbereder man sig inför gymnasiet och fortsatta studier, när man har dyslexi?
DyssePodden
DyssePodden
42: Hur förbereder man sig inför gymnasiet och fortsatta studier, när man har dyslexi?
Loading
/

Några av de vanligaste frågorna vi får från föräldrar till barn och ungdomar med dyslexi handlar om övergången till gymnasiet och hur man ska tänka runt fortsatta studier efter gymnasiet. I det här avsnittet träffar vi Diana Storvik och Heidi Wåxberg. Diana jobbar som specialpedagog på gymnasium i Göteborg och hon driver också bloggen ”Specialpedagog på gymnasiet”. Heidi jobbar som Funkasamordnare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. 

Vi tar upp frågor som berör övergången från grundskola till gymnasiet och vidare från gymnasiet till högskola/universitet. Vad krävs av eleven och vad kan du som förälder hjälpa till med? Vilken hjälp kan man få på gymnasiet och på högskola/universitet? Hur och när söker man stöd? 

Diana förklarar hur hon jobbar med stödjande strukturer, tillgängliga mallar och tydliggörande pedagogik, ett arbetssätt som passar de flesta elever, med eller utan diagnos. Fokus ligger på ökad delaktighet och att öka elevernas självständighet. I många fall handlar det också om att förbereda sig inför fortsatta studier. Heidi informerar bland annat om ansökningssystemet ”Nais” och de olika typer av stöd som finns att tillgå på högskolan och universitet.

Missa inte ett mycket intressant och fullspäckat avsnitt som ger svar på frågor som alltid är lika aktuella. Vi avslutar programmet med Dianas och Heidis bästa tips för dig som har dyslexi och som är på väg till gymnasiet och till fortsatta studier.