DyssePodden

Sök
Stäng denna sökruta.

43: Dyslexiveckan Special

\\
Avsnitt 43: Dyslexiveckan Special
DyssePodden
DyssePodden
43: Dyslexiveckan Special
Loading
/

Kultur för alla – på olika sätt med Alma och Fanny

Kultur för alla – på olika sätt, årets tema för Dyslexiveckan.  I detta avsnitt av DyssePodden träffar Alma och Fanny, våra nya poddvärdar, Emma Kindblom från Legimus, Johanna Nylander från Svenska Dataspelsbranschen och Isabelle Broddén från SubReader. Tre personer som på ett eller annat sätt arbetar med att tillgängliggöra kultur för dyslektiker och för alla med läs- och skrivsvårigheter. 

  • Legimus är MTM:s eget digitala bibliotek. MTM står för Myndigheten för tillgängliga medier och de lyder under Kulturdepartementet. Legimus kan alla få tillgång till som har någon form av svårighet att läsa text i tryck. Det krävs alltså ingen dyslexidiagnos.
  • Svenska Dataspelsbranschen jobbar kontinuerligt i nära samarbete med speltillverkare för att göra spel mer tillgängliga för personer med dyslexi. Exempel på detta kan vara lättläst text, att minimera mängden av text och använda ljud istället för text. Det kan vara en fördel att behålla viss text i spelen eftersom det kan ge positiv effekt i form av förbättrad engelska och kontinuerlig lästräning. 
  • SubReader underlättar för alla dyslektiker som känner igen sig i hur jobbigt det kan vara att sitta i skolan och inte hänga med i filmerna som visas. Många dyslektiker tycker det är pinsamt att följa med kompisar på bio när man inte kan hänga med i textningen. SubReader löser detta både för biobesök, streamingtjänster och i skolan. 

Alma och Fanny berättar om sina egna erfarenheter och tar upp frågor som de själva har funderat länge på. Missa inte ett roligt avsnitt fyllt med bra tips och många nya insikter.