När ska man göra en dyslexiutredning och hur får man överhuvudtaget till en utredning? Hur går det till att göra en utredning och ska man förbereda sig innan? Alma och Fanny har massor med frågor till Birgitta Stenbäck, som i sin roll som logoped på Logopedbyrån Dynamica har gjort över 700 dyslexiutredningar.
Avsnittet handlar också om hur man kan misstänka att ett barn har dyslexi, att de nya digitala verktygen hjälper många dyslektiker men kan också göra att dyslexin upptäcks senare än vad som var vanligt förr. Birgitta tar även upp viktiga tankar runt känslor och skuld som man som förälder kan känna efter barnets dyslexiutredning och hur utredningen även kan påverka barnets självkänsla.
Hur går man vidare med skolarbetet efter en dyslexidiagnos? Alma och Fanny berättar om sina erfarenheter från skolan och om sina egna utredningar. Vi får även veta skillnaden mellan pedagogisk och medicinsk diagnos. Avsnittet avrundas med Birgittas råd till föräldrar och barn som har varit på en dyslexiutredning. Hon tar även upp de styrkor som hon, i sin roll som logoped, har märkt är vanligt förekommande hos barn med dyslexi
Har du frågor och funderingar runt dyslexiutredningar? Missa inte detta informativa och engagerande avsnitt. Har du ytterligare frågor rörande ditt barns dyslexi går det bra att maila info@fdb.se.