DyssePodden

Sök
Stäng denna sökruta.

48: Dyslexi och självkänsla

\\
Avsnitt 48: Dyslexi och självkänsla
DyssePodden
DyssePodden
48: Dyslexi och självkänsla
Loading
/

Vad är psykisk hälsa? Det är inte alltid så lätt att förklara men det handlar kortfattat om hur vi mår och trivs med livet. Det kan också handla om vår förmåga att klara livets upp och nedgångar. Forskning visar att många barn och ungdomar med dyslexi lider av dålig självkänsla. Detta påverkar den psykiska hälsan och kan göra det svårare att hantera motgångar.

Lennart Ewaldsson är legitimerad psykolog sedan 1998 och specialist i neuropsykologi bland annat på Psykologforum i Uddevalla. Han har många års erfarenhet av psykologbedömningar, behandling och klinisk handledning tillsammans med föräldrar, barn och ungdomar. Lennart är själv dyslektiker och förälder till två barn med dyslexi. I DyssePodden berättar han om sin egen skolgång och hur han hittade egna verktyg för att klara av såväl grundskola som universitet. 

Alma och Fanny har själva erfarenhet av dålig självkänsla på grund av dyslexi. I samtalet med Lennart tar de upp frågor som ibland tappas bort i diskussionen mellan elever, föräldrar och skola. Det är ofta så mycket fokus på hjälpmedel och anpassningar att måendet glöms bort.

I det här avsnittet får du bland annat veta mer om varför det är viktigt att jobba med sin egen självbild, hur man hittar en inre trygghet, skillnader mellan tjejer och killar och hur man kan upptäcka dålig självkänsla hos sitt barn. Lennart ger oss konkreta tips på hur man stärker sin egen eller någon annans självkänsla och självförtroende. Missa inte ett av våra viktigaste avsnitt!