aa1a9541

115: Dyslexi och ADHD

Idag fortsätter Matilda och Fabian att diskutera öppet kring sin dyslexi och ADHD. Visste de om att de hade ADHD, innan de fick sin diagnos. Hur motiverar de sig själva om de måste läsa en tråkig bok! Matilda och Fabian pratar också om koncentration, ADHD-mediciner och hur de strukturerar vardagen. Vilka olika hjälpmedel har hjälpt Matilda? Hör även vilka styrkor, de tycker att deras ADHD har gett dem!

anders abr

114: Anders Abrahamsson – grundare av Svensk Talteknologi och Dyslexipriset

Möt Anders Abrahamsson – grundare av företaget Svensk Talteknologi och även grundare av Dyslexipriset. Han berättar om sina erfarenheter av dyslexi och förklarar varför han väljer att se dyslexi som en möjlighet snarare än ett hinder. Vi får höra hur han startade sitt eget företag och hur det är att vara företagare med dyslexi. Anders delar med sig av sina åsikter om digitala hjälpmedel samt ger tips på hur man använder talsyntes. Sist men inte minst berättar han om Dyslexipriset och hur han ser på framtiden när det gäller dyslexi och andra diagnoser.

20241127 dyrrsepodden 16

113: Studera med dyslexi – tips och tricks

Idag ska vi prata om studieteknik för oss med dyslexi. Vilka hjälpmedel kan vi använda på skoldatorn eller hemma? Vad tycker vi är svårt med att plugga hemma, och hur kan man göra studierna enklare? Vi diskuterar hur vi läser böcker, skriver texter och delar med oss av tips som verkligen hjälper. Självklart tar vi även upp AI, ChatGPT och våra tankar om det. Till sist delar vi våra absoluta favoritknep för att få plugget att fungera.  

edwqer

112: Att skapa en fungerande skola

Idag välkomnar vi Anna och Mia, som är lärare och driver företaget Skolbyrån med fokus på skolutveckling, elevhälsa och pedagogik. De berättar om sitt arbete med skol- och kompetensutveckling, projektarbete och föreläsningar samt delar med sig av sina erfarenheter av att stötta elever i klassrummet och främja skolnärvaro. Vi pratar också om deras böcker ”Med sikte på skolnärvaro” och ”Tryggt lärarskap” samt vad de ville uppnå med dem. Mia och Anna delar dessutom sina tips för bättre kommunikation med elever och mellan föräldrar och skolan.

untitled design

111: Varför behöver vi forskning om dyslexi?

Vår gäst idag är Katarina Hagberg, doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. Just nu forskar hon om läsning bland högstadieungdomar med dyslexi. Vi får veta hur man blir forskare, hur har Katarina bestämde sig att forska just om dyslexi och varför det är viktigt. Just nu behöver hon hjälp med sin forskning och letar efter ungdomar i åk 7-9 som vill berätta om sin läsning. För att komma i kontakt om du är intresserad mejla katarina.hagberg@hb.se Fotograf: Ida Danell

20240925 dyssepodden 11

110: ”Behärska dyslexi på ditt eget sätt”

I studion idag har vi med oss Tilda Mihnoss, som driver TikTok-kontot ”Kampen med dyslexi” och brinner för att öka förståelsen för dyslexi. Vi får veta mer om Tilda, vad hon gör och varför hon valde att berätta om dyslexi på TikTok. Hon delar med sig av sin historia med diagnosen, sin tid i skolan och vilket stöd hon fick från lärare och föräldrar. Vi diskuterar också dyslexistyrkor, hur det är att söka jobb och att arbeta med dyslexi. Tilda delar dessutom sina tankar om hur man kan förbättra situationen i skolan för personer med dyslexi och hur de utan dyslexi kan få en bättre förståelse för diagnosen.

avsnitt

109: Vad gör specialpedagoger, och hur kan de hjälpa oss?

Vi pratar med Ylva Schön – specialpedagog, rådgivare och talesperson för SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten). Hon berättar kort om deras arbete på SPSM och vilka frågor hon oftast besvarar som rådgivare. Vi diskuterar varför det är så viktigt för dyslektiker att få stöd tidigt och vilka de första tecknen på läs- och skrivsvårigheter kan vara. Hon förklarar även skillnaden mellan specialpedagoger och speciallärare och vad deras respektive roller innebär. En annan fråga vi ställer är varför stödet i skolor varierar så mycket och hur man kan öka kunskapen om dyslexi och andra diagnoser hos skolpersonal. Vi pratar också om vikten av kommunikation och samarbete mellan föräldrar/vårdnadshavare och skolan samt om elevers psykiska hälsa. Fråga en rådgivare på SPSM: https://www.spsm.se/stod-och-rad/fraga-en-radgivare/

pexels charlotte may 5965839

108: Dyslexidiagnos och våra rättigheter

Matilda, Oliver, Fabian och Livia delar med sig av sina berättelser om hur de fick sina dyslexidiagnoser. De beskriver hur en utredning hos en logoped går till och reflekterar över sina erfarenheter. Därefter diskuterar de sina rättigheter i skolan – när man har rätt till stöd, vilka extra hjälpmedel som finns och hur det fungerar med läxor och stöd vid prov. Avslutningsvis berättar de vad som har hjälpt dem mest i skolan och varför.

aa1a9547

107: Julavsnitt med Dyssepodden

Snart är det jul! I denna mysiga avsnitt reflekterar Matilda, Oliver, Fabian och Livia över hur höstterminen gick för dem, berättar vad de tänker om julen, vilka traditioner de har i familjer och vad de ser fram emot nästa år. Ta en varm dricka och njut i bra sällskap!

foto

106: Att skriva böcker med dyslexi

I studion idag har vi Niclas Christoffer – författare, skådespelare och standup-komiker med grav dyslexi. Han bjuder på mycket skratt och härliga historier – både om sin barndom, om hur han skriver böcker och om sin syn på livet. Vi pratar om hur det är att vara författare och skådespelare med dyslexi. Han berättar också hur han började skriva och hur han får inspiration. Niclas föreläser i skolor och tycker det är viktigt att prata med barn om svåra ämnen, som ätstörningar, homosexualitet och näthat.

foto

105: Idor Svensson – vinnaren av Dyslexipriset 2024

Dagens gäst är Idor Svensson, forskare och professor i klinisk psykologi vid Linnéuniversitetet samt vinnare av Dyslexipriset 2024. Idor berättar om sitt arbete och sitt intresse för dyslexi och psykologi. Vi får veta mer om hans forskning kring dyslexi och assisterande teknik. Han delar sina tankar om hur AI och andra hjälpmedel kan förbättra stödet i skolan. Idor pratar också om sin syn på framtiden och sin starka tro på förbättringar. Läs mer om Dyslexipriset här: Dyslexipriset – Främjar insatser utöver det vanliga    

5g0a1029r

104: Programmering för barn och unga

Idag välkomnar vi i podden Maria Arneng – generalsekreterare i en ideell förening Hello World som erbjuder kostnadsfria kurser inom digitalt skapande för barn och unga. Maria berättar om de kurserna de har just nu, vad lär man sig där och hur man kan börja hos dem. Vi pratar om vad är populärt bland unga, fördomar och stereotyper om programmering och varför de i Hello World tycker att det är viktigt att utveckla de programmeringsintressen som finns och våga testa nytt.  

Avsnitt efter kategori

Att Leva Med Dyslexi

Dyskalkyli

Dyslexi

Dyslexi +

Förebilder med Dyslexi och Hjältar

Hem och Skola

Skola

Ung Dyslektiker

Utredningar

Välja Skola

Verktyg, Studieteknik, Lästräning, Språk

Övrigt