58: Jennie bestämde sig för att inte låta dyslexin vara ett hinder

När pappan till Jennies barn sa att han tyckte de skulle starta företag tvekade hon först, nu har företaget där hon arbetar som jurist varit igång sedan 2016.

Som familjens första barn var det ingen som hade kunskapen om hur ett barn ska vara och utvecklas. Först när hon började skolan hade hon turen att få en lärare som förstod direkt att hon var dyslektiker. Jennie tyckte inte alls att det var jobbigt att få ett sådant besked. Tvärtom så kände hon sig lite speciell när hon fick ha sin underbara fröken för sig själv på kvällarna då fröken läste med henne och gav henne full uppmärksamhet. Problemen kom först i årskurs 3 då hon flyttade till Göteborg och kom till en helt annan form av skola. Där hade man ingen förståelse utan menade att hon var lat och struntade i skolan. Med sig från de första två åren hade hon ändå många tips som hjälpt henne genom hela skoltiden. Det var till exempel tips som att skärma av texten med en linjal eller ett papper så att man bara ser en textrad i taget. Innan hade hon tappat bort sig eller läste samma mening om och om igen. 

Det är nog många som har med sig minnen från uppväxten och för Jennie är både bostongurka och högläsning något hon har svårt för. Utan det stöd och den hjälp hon fått från sin mamma hade hon inte varit den hon är idag säger hon. De fick kämpa för att få rätt hjälp, anpassat efter hennes behov och inte efter hur man löst det för andra. Att få lärarna att acceptera hennes dyslexi, förstå att hon inte var slarvig och att den extra tid hon behövde inte var en bonus utan något hon behövde för att klara uppgiften var en utmaning. 

Drömmen om att bli hundförare fanns länge men när hon väl valde juridiken så var det mycket för att hon vill förändra och med juridiken kan hon göra det. Kanske var det den där starten med en fröken som fick henne att känna sig speciell, och som gav henne ett bra självförtroende, som gjorde att hon bestämde sig för att inte tillåta dyslexin vara ett hinder.

DyssePodden
DyssePodden
58: Jennie bestämde sig för att inte låta dyslexin vara ett hinder
/

57: Kan man bli polis om man har dyslexi? – intervju med Pia Salming

Alma och Fanny fick en pratstund med Pia Salming som efter 33 år som hårfrisörska bestämde sig för att byta karriär och söka till Polishögskolan. Att sätta sig i skolbänken igen var absolut ingen självklarhet för Pia, som har dyslexi. Hon har alltid känt sig lite dum och självförtroendet inför studierna och att läsa var i botten. När Pia bestämde sig för att söka till Polishögskolan gick hon till en logoped för att göra en dyslexiutredning. I DyssePodden berättar Pia varför det var viktigt för henne att få en ”riktig” diagnos och att hon inte längre skäms över sin dyslexi. Polisyrket kan innebära svårigheter för en dyslektiker men främst är det helt andra egenskaper som kommer till användning. Pia ger oss exempel på när det inom polisyrket till och med kan vara en fördel att vara dyslektiker. Styrkor som problemlösningsförmåga och förståelse för andra människors svårigheter är egenskaper som är mycket betydelsefulla som polis. Känner du någon som drömmer om att bli polis eller har du själv funderat på att söka Polishögskolan? Då får du inte missa detta inspirerande samtal med Pia. 

DyssePodden
DyssePodden
57: Kan man bli polis om man har dyslexi? – intervju med Pia Salming
/

56: Assisterande teknik som gör skillnad för personer med dyslexi

För 20 år sedan började Oribi att utveckla ett svenskt rättstavningsprogram som kunde rätta grava felstavningar och lättförväxlade ord som andra vanliga program inte kunde lösa. I Sverige använder idag en övervägande majoritet av alla skolor ett flertal av Oribis program. 

Alma och Fanny träffar Henrik Karlsson, grundare och VD, och Johanna Kristensson, logoped och skriv- och läsutvecklare, för Oribi. Henrik och Johanna berättar om bakgrunden till Stava Rex och SpellRight, två program som hjälper elever med stavningen både i svenska- och engelskundervisningen. 

Vi får veta vad som gör Oribis assisterande teknik unik och hur man som användare kan påverka vidareutvecklingen av mjukvaran. Alma och Fanny delar med sig av sina erfarenheter från Stava Rex och SpellRight och varför de uppskattar Oribis utvecklingsarbete så mycket. 

DyssePodden
DyssePodden
56: Assisterande teknik som gör skillnad för personer med dyslexi
/

55: Tove Risberg, en hyllad #skolhjälte

Det är så många som arbetar inom skolan som gör allt för att våra barn ska få en fantastisk skolgång. Ofta tar vi skolpersonalen för givet och glömmer bort att tacka dem tillräckligt! 

Vem är din skolhjälte? Vi ställde frågan på sociala media och vi fick ett enormt gensvar. Här läser vi upp flera inspirerande och kärleksfulla hyllningar till lärare, elevassistenter, specialpedagoger, rektorer med flera. Skolhjältarna påverkar inte bara skoltiden, i vissa fall påverkar de även yrkesval och livsval.  Alma och Fanny delar med sig av sina egna skolhjältar från gymnasietiden, bland annat skolsköterskan och en fantastisk engelskalärare. 

Vi får även träffa lärare Tove Risberg som har blivit hyllad av mamman till en av sina tidigare elever. Stort tack till Tove för att du är en fantastisk lärare och för att du ställde upp på intervju i DyssePodden. Fortsätt gärna att hylla fler skolhjältar under #skolhjälte på sociala media. 

Det här avsnittet är lite speciellt eftersom Alma och Fanny, som båda är dyslektiker, läser högt direkt i podden. Inte helt enkelt när man har dyslexi men otroligt imponerande av dem båda!

DyssePodden
DyssePodden
55: Tove Risberg, en hyllad #skolhjälte
/

54: Plugga med bilder, hjälper barn med dyslexi att knäcka läskoden

Träffa Helena Borges och Carina Söe-Knudsen som är initiativtagare till ”Plugga med bilder”. Helena är själv dyslektiker och hon vet mycket väl hur tuff skolan kan vara när man har svårt att läsa och skriva. När hon sen fick ett barn med dyslexi, som också tilläts misslyckas gång på gång i skolan, väcktes en drivkraft att förändra.

Projektet ”Plugga med bilder” skapades för att hitta nya sätt att hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter att lyckas. Med fokus på språkinlärning har läromedlet Havsäventyret tagits fram tillsammans med elever, pedagoger, logopeder, forskare och experter på läs- och skrivsvårigheter. I Havsäventyret sätts språkljuden i fokus. Helena och Carina berättar om löken Lena och kolan Kaj och tjuven Kerstin. Både Fanny och Alma blir lite sugna på att börja skolan igen nu när de kan ta hjälp av Havsäventyret för att knäcka läskoden. Lyssna på ett engagerande och lärorikt samtal om språkets dolda strukturer, sambandet mellan språkljud och bokstäver och hur man identifierar det rätta tje-ljudet. 

Är du eller din skola intresserad av att veta mer om Plugga med bilder? Kontaktuppgifter och mer information finns här: https://www.pluggamedbilder.se

DyssePodden
DyssePodden
54: Plugga med bilder, hjälper barn med dyslexi att knäcka läskoden
/